BİNA VE KİMYASAL AMBARLARI İÇİN PROJE KONTROLÖRLÜĞÜ VE TEKNİK ŞARTNAME HAZIRLAMA
Kapsam;
- Tesiste yanma-patlama ile sonuçlanabilecek olaya sebep olacak tüm kimyasallar ve operasyonlar çalışma kapsamına girmektedir. Bu amaçla tesisteki tüm kimyasalların malzeme güvenlik bilgi formları (MSDS) gözden geçirilecektir. Özel olarak, aşağıdaki kapsama esas olacak bir değerlendirme yapılarak işe başlanacaktır. Yapılacak olan depo alanı eğer yeni kurulacak ise veya bu şekilde düşünmemiz gerekiyor ise teklife esas kontrol ve teknik şartnamenin ilgili bölümünde aşağıdaki şekilde uygunluk değerlendirilmesi yapılacaktır.
- Bina Yapısı ve Malzeme Uygunluğu :
- BYKHY (Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik) ,
- FM 1-1 (Firesafe Building Construction and Materials),
- İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Sayı 28710, yönetmelik ve standartlarına göre değerlendirilecek ve uygulama gerekliliği belirtilecektir.
- Yangın Su Rezervi ve Yangın Pompa Dizaynı:
- BYKHY (Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik),
- TS EN 12845,
- NFPA 20,
- FM 3-7,
- FM 3-2 Standart ve yönetmeliklerine uygunluğu ve değerlendirilmesi yapılacaktır.
- Not : Kapsam dışı bırakılan tüm üniteler için referans kaynağı belli varsayımlar detaylı olarak belirtilecektir.
- – YÜRÜTÜLMESİ BEKLENEN İŞ ADIMLARI
- Hazırlanacak olan şartname ve kontrolörlük sürecinde ,eğer depo hazır ise aşağıdaki adımlar da yasal ve uluslararası standartlara ilaveten izlenerek hazırlanacaktır ;
- Temel Adımlar
- Yangın ve Can güvenliği’nin sağlanması için yapılacak sistemlerin aşağıda belirtilen yönetmelikler ve standart koşullarını kapsaması sağlanacaktır. Projenin başı-ortası ve iş bitiminde uygunluk değerlendirmesi yapılacaktır. (Eğer burda yapılacak işin kontrolü ile uygunluk onayı isteniyor ise)
- İlgili Standartlar: Yapılacak Yangın ve Can Güvenliği sistem kurulumları ve kontrolü aşağıda belirtilen yönetmelik ve standartlar çerçevesinde teknik şartnamesi hazırlanacaktır. Istendiğinde bu çerçevede uygunluk kontrolü yapılacaktır.
- · Yangın Söndürme Sistemi; BYKHK (Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik), TS EN 12845, NFPA 13 ve FM standartları çerçevesinde hazırlanması ve kontrolünü
- · Yangın Algılama Sistemi; BYKHK (Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik), TS EN 54, TS-EN Avrupa Normları, FM 5-48 Automatic Fire Detection, FM 5-40 Fire Alarm System, NFPA 72 Fire Alarm Code,
- · Acil Aydınlatma ve Yönlendirme; BYKHK (Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik), EN-DIN Normları çerçevesinde kurulumu ve uygunluğu,
- · Acil Çıkış Kapısı; BYKHK (Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik), NFPA 101 Life Safety Code, TS-EN Avrupa Normları’na uygunluk ve kontrolü sağlanacaktır.
- Saha İnceleme
- Depolanacak ürünlerin kimyasal özellikleri üzerinden tüm boşalma kaynakları ve boşalma senaryoları toz, sıvı veya gaz için ayrı ayrı değerlendirilir. Bu senaryolar yarı kantitatif Hazop çalışması veya LOPA çalışmasında gelecek bilgiler ile oluşturulur. Normal, abnormal, bakım-onarım ve esnek operasyon koşullarında söz konusu olabilecek sızıntı senaryoları belirlenir.
- Olası sızıntı kaynaklarından olabilecek sızıntı miktarlarının hesabı için kullanılan modeller, Seveso çalışmalarında kullanılan sızıntı miktarı hesaplama modelleri ile uyumlu olmalıdır. Sızıntı miktarları parçalanma (full rupture) opsiyonu hariç tutularak belirlenecektir.
- Tutuşturucu kaynaklar belirlenir. Tutuşturucu kaynakları sınıflandırılır ve gerekli ya damevcut ex-proof ekipmanlar ile ilişkilendirilir.
- Bakım onarım prosedürleri, programları incelenir.
- Toz patlaması çalışmaları için Endüstriyel Temizlik Programı ve sahadaki etkinliği kontrol edilir.
- Havalandırmanın Değerlendirilmesi
- Depolama esnasında atmosfere salınan veya salınma ihtimali olan gaz veya buharın dağılma veya difüzyon yolu ile ortamdan ortama seyreltilmesi ile yoğunluğu alt patlayıcılık sınırının altına düşer. Havalandırma, yani boşalma kaynağının etrafındaki varsayılan hacimde bulunan atmosferin temiz hava ile yer değiştirmesi patlayıcı gaz ortamlarının kalıcılığına engel olarak bölgenin (zonun) tipini de belirler.
- Endüstriyel Temizlik Seviyesi Belirleme
- Endüstriyel temizlik seviyesinin belirlenmesi amacıyla aşağıdaki faaliyetler yürütülür:
- Özel şartlar altında temizlik gerektiren, temizlik esnasında patlama-yanma tehlikesi yaratabilecek durumlar ve yeterli temizlik yapılmaması durumunda patlama-yanma tehlikesi yarabilecek durumlar tespit edilir.
- Tesisin endüstriyel temizlikte kullandığı ekipmanlar ve özellikleri belirlenir.
- Endüstriyel temizlik yapılan alan ve ekipmanlar ve temizlik belirlenir.
- Temizlik prosedürleri incelenir ve yeterliliği için task analizi ( Task analizinin amacı, tüm personelin icra ettikleri faaliyetleri emniyet, sağlık, çevre, kalite olası acil durumlar, ve benzeri faktörler göz önünde bulundurarak değerlendirme ortamını sağlamaktır) yapılır.
- Sahada toz temizliğinin etkinliğini ve sürekliliği üzerinde etkili olacak toz kollektörleri için FM-Global, NFPA, CCPS gibi kuruluşların tasarım ve işletme önerileri dikkate alınacak ve mevcut aspirasyonların yeterlilikleri ve tasarım uygunlukları bu açıdan incelenecektir.